Διεύθυνση Χορωδίας στη Θερινή Ακαδημία Ιονίου Πανεπιστημίου

Ελένη Ιντέρνου

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για το τμήμα Διεύθυνσης Χορωδίας στη Θερινή Μουσική Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αν όμως σας αφορά και δεν έχετε ήδη δηλώσει συμμετοχή για τη φετινή, διαβάστε την εμπειρία της διευθύντριας της Παιδικής Χορωδίας και Πολυφωνικού Σχήματος Ηχώ, Ελένης Ιντέρνου, και εκμεταλευτείτε την μικρή παράταση μέχρι τη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Άλλη μια υπέροχη συνάντηση μαέστρων έλαβε χώρα και φέτος στην όμορφη και πολυτραγουδισμένη Κέρκυρα. Είναι η 5η φορά που παρακολουθώ τη Θερινή Ακαδημία και ομολογώ πως και αυτή την φορά έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις όσον αφορά την προσκεκλημένη μαέστρο Maria Guinand.

Η ατμόσφαιρα που καταφέρνουν να δημιουργήσουν οι διοργανωτές είναι πολύ βοηθητική για όλους μας. Ακόμη κι αν δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας, μας ενώνει η κοινή αγάπη για το χορωδιακό τραγούδι, για την χορωδία.

Οι μαέστροι που μας διδάσκουν κάθε φορά φέρνουν μαζί τους την γνώση, την εμπειρία και φυσικά τον ενθουσιασμό να μας μεταλαμπαδευσουν την δική τους ζέση για την ενασχόλησή τους με την χορωδιακή μουσική!

Ο χώρος που διεξάγεται το σεμινάριο είναι ο καταλληλότερος, κατά τη γνώμη μου. Αν και με την συνεχή αύξηση των εγγραφών σε λίγο δεν θα χωράμε στην σκηνή να τραγουδήσουμε στην τελική συναυλία! Το υλικό που δίδεται είναι βοηθητικό, όσον αφορά την διδακτέα ύλη που επιλέγει κάθε μαέστρος. Οι εργαστηριακές χορωδίες είναι καταπληκτικές! Τα παιδιά είναι τόσο συνεργάσιμα και ταλαντούχα, που σου φτιάχνουν απλά το ιδανικό και μετά εσύ το ψάχνεις… και φυσικά με πολύ δουλειά, μεράκι και επιμονή… το δημιουργείς.

Φυσικά, σε όλα τα καλά πράγματα κάτι υπάρχει που να χαλάει λιγάκι την εικόνα και αυτό είναι η διαμονή στην Εστία. Βέβαια, είναι απείρως οικονομικότερη από το ξενοδοχείο (και δεν είναι υποχρεωτική). Φέτος ήταν 10€ η εστία τη μέρα, ενώ 40€ το ξενοδοχείο. Δεν συγκρίνεται! Όμως είναι λιγουλάκι άβολο να συγκατοικήσεις σε αυτά τα δωμάτια, ξαφνικά με κάποιον παντελώς άγνωστο, και με τόσο μικρό μπάνιο.

Όπως και νά ‘χει όμως τίποτα δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο να ξαναπαρακολουθήσω τη Θερινή Ακαδημία!

Με εκτίμηση,
Ελένη Ιντέρνου

Άμφισσα, 30/9/2016

***Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017 (παράταση)***
Η ιστοσελίδα της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας Ιονίου Πανεπιστημίου
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης
Η αίτηση συμμετοχής
Χρόνος διεξαγωγής: 1-7 Ιουλίου 2017
Προσκεκλημένη διδάσκουσα: Doreen Rao (HΠΑ)
Κόστος συμμετοχής: 220€ (Φοιτητές: 180€)

Πληροφορίες: τηλ. 26610 53284 και e-mail: chortherini@gmail.com
Επιστημονική υπεύθυνη Θ. Ακαδημίας Δ/νσης Χορωδίας: Μιράντα Καλδή
Γενική συντονίστρια: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Το φετινό διδακτικό πρόγραμμα σε τίτλους:
 α) Εργαστηριακή παιδική χορωδία ομοίων φωνών (SSA) με παιδιά 9 – 16 ετών
 β) Στοιχεία φωνητικής τεχνικής για χορωδία
 γ) Τεχνική διεύθυνσης χορωδίας (κινησιολογία)
 δ) Χορωδία των συμμετεχόντων

About Ελένη Ιντέρνου

Η Ελένη Ιντέρνου γεννήθηκε στην Άμφισσα. Στην ηλικία των 9 ετών ξεκίνησε μαθήματα Πιάνου με τον Δημήτρη Καρατζά. Είναι παιδαγωγός με ευρεία γνώση και πολυετείς ολοκληρωμένες σπουδές στην μουσική. Είναι πτυχιούχος πιάνου από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών καθώς επίσης είναι κάτοχος πτυχίων Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Από το 2009 παρακολουθεί κλασσικό τραγούδι στην τάξη μονωδίας του κόντρα τενόρου Νίκου Σπανάτη. Υπήρξε μέλος Σεμιναρίων που αφορούσαν στην μουσική παιδαγωγική, την Μουσικοκινητική, την μουσική εκτέλεση και την μουσικοθεραπεία, με επιφανείς εκπαιδευτικούς και διακεκριμένους πιανίστες όπως Γ. Χατζηνίκο, Σ. Γιακουμίδου, Λ. Χαρατσή, Λ. Σέργη, Ν. Τσαφταρίδης, Ν. Ατέσογλου, Λ. Αρζιμάνογλου, Α. Σλάβικ, Μ. Αρεταίου, Ευαγγελία Παπανικολάου. Καθώς και σε κύκλους σεμιναρίων Σχολής Ματέυ με διδάσκοντες όπως, Μ. Κοτσιφού, Ε. Μιχαήλου, Δ. Ματθαιοπούλου. Ως ενεργό μέλος συμμετείχε σε σεμινάριο τραγουδιού - Musical που διοργάνωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπου δίδαξαν η Ρόζα Πουλημένου και η Sindy Trend, καθώς και στη Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Π. για νέους μαέστρους με την διεθνούς φήμης μαέστρο Jean Ashworth Barlte, Andre van der Merwe & Maria Guinand. Έχει διδάξει μουσική, βάση των συστημάτων του Carl Orff και Dalcroze, στις παιδικές κατασκηνώσεις της ΔΕΗ. Υπήρξε μέλος της ορχήστρας των κρουστών σε Αρχαία Τραγωδία με σκηνοθέτη τον Δ. Αποστόλου, της μικτής χορωδίας του Δήμου Ιτέας, του ΤΕΣ/ΔΕΗ Περιοχή Άμφισσας, ως υπεύθυνη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Aπό το 1997 έως και σήμερα είναι αποκλειστική συνοδός πιάνου της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Δελφών. Το 2004 παρουσίασε την σύνθεσή της με τίτλο «Ξενοφάνης» στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στους Δελφούς. Ασχολείται εκτενώς με την σκηνοθεσία και επιμέλεια παιδικών οπερών όπως το Christmas Gold, Δεκέμβριος 2009 & ‘Η Χιονάτη και οι 7 Μουσικοί Νάνοι’ Μάιος 2011, Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων Μάρτιος 2015, στην Άμφισσα με το φωνητικό Σύνολο «Ηχώ». Από το 2010 διευθύνει την παιδική χορωδία & το φωνητικό σύνολο του Ωδείου Άμφισσας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, ποίησης, ως υπεύθυνη μουσικής επιμέλειας και συνοδός στο πιάνο με τραγούδι και μουσική δωματίου. Επίσης διδάσκει εθελοντικά τραγούδι σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Το 2007 δημιούργησε την Μουσική Σχολή «Ηχώ» στην Άμφισσα η οποία τον Μάρτη του 2014 αναβαθμίστηκε σε Ωδείο Άμφισσας, όπου διατηρεί την Παιδική Χορωδία & Φωνητικό Σύνολο Ηχώ. Έχει τρία παιδιά τον Παναγιώτη τον Αριστείδη & τον Ιωσήφ-Δημήτριο. Τον Ιούνιο του 2013 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδιών.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.