Παγκόσμια Χορωδιακή Κατάταξη 2014

Interkultur Choir World RankingsΜόλις λίγες μέρες πριν ανακοινώθηκε από την Interkultur η Παγκόσμια Κατάταξη Χορωδιών για το 2014. Αυτή η ανακοίνωση στάθηκε αφορμή για μια μικρή αναδρομή στην κατάταξη από το 2011 μέχρι και σήμερα αναζητώντας τις Ελληνικές Χορωδίες που κατάφεραν να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χορωδιακό χάρτη.

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες που αφορούν αποκλειστικά στις Ελληνικές Χορωδίες, αξίζει να δούμε λίγο και την ιστορία της Χορωδιακής Παγκόσμιας Κατάταξης και της Interkultur, δηλαδή του αρμόδιου γι’ αυτήν φορέα.

Τα στοιχεία που διαμορφώνουν την κατάταξη προκύπτουν από όλους τους χορωδιακούς διαγωνισμούς που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Interkultur και του μοναδικού παγκόσμιου αξιοκρατικού αξιολογικού συστήματος που φέρει τη σφραγίδα ποιότητας της Musica Mundi. Μάλιστα από την κατάταξη του 2012 και πλέον προσμετρούνται τα αποτελέσματα από όλους τους διαγωνισμούς από το 2000, που διεξήχθη η πρώτη Χορωδιακή Ολυμπιάδα, μέχρι και τη μέρα έκδοσης κάθε κατάταξης.

Όπως ήδη γίνεται εμφανές, η Interkultur είναι ένα ισχυρός παγκόσμιος χορωδιακός φορέας. Για την ακρίβεια είναι ένας συνασπισμός κερδοσκοπικών και μη οργανισμών που εργάζονται από κοινού για υψηλούς πολιτιστικούς και πολιτισμικούς σκοπούς. Μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης θεσμών υψηλότατων προδιαγραφών όπως η Χορωδιακή Ολυμπιάδα, πάνω από 7.500 χορωδίες, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χορωδών και μουσικών από περισσότερα από 100 έθνη μοιράστηκαν δυνατές εμπειρίες, διαγωνίστηκαν στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθε, απόκτησαν γνώση μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες και ισχυρά κίνητρα για χορωδιακή αριστεία.

Άραγε πόσες Ελληνικές Χορωδίες έχουν γίνει φορείς αυτών των εμπειριών; Δυστυχώς δεν έχουμε δημόσια διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία για όλες τις ελληνικές συμμετοχές σε όλους τους αναγνωρισμένους διαγωνισμούς της Interkultur. Έχουμε όμως τις επίσημες κατατάξεις τις οποίες κοσμούν και Ελληνικές Χορωδίες.

Κάθε φορά η Παγκόσμια Κατάταξη περιλαμβάνει μία συγκεντρωτική λίστα με τις χίλιες καλύτερες χορωδίες απ’ όλες τις κατηγορίες αλλά και χωριστές λίστες ανά κατηγορία με τις 50 κορυφαίες στο είδος τους. Οι κατηγορίες είναι Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες, Μικτές, Γυναικείες, Ανδρικές, Δωματίου & Φωνητικά Σύνολα, Χορωδίες Θρησκευτικής Μουσικής, Ποπ, Τζαζ Γκόσπελ, Σπιρίτουαλ & Μπάρμπερσοπ (Κουρείου) και Φολκλόρ (Παραδοσιακής – Εθνικής Μουσικής). Δυστυχώς στις επιμέρους κατηγορίες δεν έχουμε κάποια ελληνική χορωδία αλλά κάθε χρονιά υπήρχε τουλάχιστον μία στην κορυφαία χιλιάδα του κόσμου.

Έτος Θέση Χορωδία Μαέστρος Βαθμοί
2011 272 Ambitus Κατερίνα Βασιλικού 882
499 Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου και Παιδική Χορωδία Νέου Ωδείου Μαρία-Έμα Μελιγκοπούλου 823
506 Παιδική Χορωδία της πόλης των Αθηνών (Ροζάρτε) Ρόζη Μαστροσάββα 820
549 Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών Αλέξανδρος Παπαγιανόπουλος 810
982 Αλεξανδρινές Φωνές Ελένη Θεοδωρίδου 732
2012 82 Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου Μαρία-Έμα Μελιγκοπούλου 999
221 Παιδική Χορωδία της πόλης των Αθηνών (Ροζάρτε) Ρόζη Μαστροσάββα 920
634 Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών Αλέξανδρος Παπαγιανόπουλος 810
993 Αλεξανδρινές Φωνές Ελένη Θεοδωρίδου 732
2013 324 Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου Μαρία-Έμα Μελιγκοπούλου 908
2014 373 Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου Μαρία-Έμα Μελιγκοπούλου 908
409 Παιδική Χορωδία Ροζάρτε Ρόζη Μαστροσάββα 898

Όπως φαίνεται στον πίνακα, συγκεντρώσαμε τα στοιχεία από την παγκόσμια χορωδιακή κατάταξη κάθε χρόνιας (2011, 2012, 2013 & 2014) και διαπιστώσαμε ότι πέντε χορωδίες από την Ελλάδα, και καμία από την Κύπρο, κατάφεραν να μπουν σε αυτή. Από τις διακριθείσες  χορωδίες μόνο η Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου είναι παρούσα κάθε χρόνια, ενώ η ίδια έχει συγκεντρώσει και την μεγαλύτερη ελληνική βαθμολογία (999) και θέση (82) το 2012.

Αν λοιπόν μια χορωδία θέλει να έχει πιθανότητες να μπει στη λίστα με τις καλύτερες χορωδίες του κόσμου δεν έχει παρά να προετοιμαστεί κατάλληλα και να συμμετάσχει σε τουλάχιστον ένα διαγωνισμό υπό την αιγίδα της Interkultur. Ο πλησιέστερος γεωγραφικά είναι στην Καλαμάτα, 14-18 Οκτωβρίου 2015 και είναι η πρώτη αντίστοιχη διοργάνωση στη  χώρα μας. Όσοι βέβαια έχουν ιδιαίτερες φιλοδοξίες και θέλουν να ζήσουν απόλυτες χορωδιακές εμπειρίες ας ετοιμάσουν βαλίτσες τους για το γειτονικό Σότσι της Ρωσίας, όπου και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Χορωδιακή Ολυμπιάδα, 6-16 Ιουλίου 2016.

Kalamata - InterkulturΜέχρι τότε μπορείτε να δείτε στα βίντεο που ακολουθούν την πρώτη των πρώτων χορωδία από 2012 μέχρι και σήμερα, τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Στέλλενμπος (Stellenbosch University Choir) κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού τους στην τελευταία Ολυμπιάδα στη Ρίγα της Λετονίας (από το ChoirTV), καθώς και μία γρήγορη ματιά στις καλύτερες στιγμές του πρώτης εβδομάδας των Αγώνων όπου συμμετείχαν και τρεις  (οι μόνες) Ελληνικές Χορωδίες εκ των οποίων η Ροζάρτε κατέκτησε και το μοναδικό ελληνικό χρυσό μετάλλιο. Εκτός απ’ τη Ροζάρτε, από ένα Αργυρό Δίπλωμα έφεραν στη χώρα μας και οι άλλοι δύο συμμετέχοντες, οι Αλεξανδρινές Φωνές, και η Μανώλης Καλομοίρης. Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες διοργανώσεις θα έχουν ακόμη πιο ισχυρή ελληνική εκπροσώπηση.

деревянный дом дизайндайвинг в тайланде фотоканадский дом проектдеревянный дом шалепродвижение сайта в спбналоговая служба украины

Bookmark the permalink.

Comments are closed.